Najboljši trgi in časi za uspešno kratkoročno trgovanje

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Petek, 25 Marec 2016 00:00
natisniE-pošta

V malem morju finančnih produktov, ki jih je danes možno trgovati praktično 24 ur na dan, se nam selekcija najboljših trgov in časov za trgovanje zdi izjemnega pomena.

Tu se bomo osredotočili na produkte in čase, ki jih sami redno spremljamo ter najpogosteje trgujemo.

Večina poslov, ki jih izvedemo traja povprečno od nekaj minut do nekaj ur. Zelo redko držimo posel preko noči. Kljub temu pod kratkoročno trgovanje lahko smatramo posle, ki trajajo od nekaj dni pa vse do nekaj tednov. Manjše je časovno obdobje izvedenih poslov, bolj pomembni so sledeči filtri.

Volatilnost

Prvi in najpomembnejši filter je velikost premikov cene ali volatilnost na posameznem produktu. Čim večji je dnevni trgovalni razpon, lažje je izvesti večje število poslov tekom tedna in s tem pokriti transakcijske stroške, napake, "slippage" in podobno. Na drugi strani pa nam takšen instrument lažje omogoča izkoriščanje moči trendov, kar je lahko ključnega pomena pri velikosti dobičkov.

Likvidnost

Večina tistih, ki s tem poslom šele pričenjajo in tudi mnogo ostalih borznih trgovcev, trguje z relativno malimi zneski in likvidnost ni toliko problematična kot pri večjih borznih udeležencih. Kljub temu ima trgovanje likvidnih trgov pomembno prednost. Trg, ki tekom trgovalnega dne opravi zelo veliko število transakcij, nam omogoča izvedbo posla praktično kadarkoli si to želimo oziroma nam to narekuje naš trgovalni sistem. Vsak nakup finančnega instrumenta namreč pomeni, da je na drugi strani posla nekdo, ki vam ga je tisti trenutek pripravljen prodati. Obratno seveda velja za "short" naročila. Predstavljajte si, da ste v poslu, ki gre proti vam in kaže izgubo. Na neki točki se odločite, da posel zaključite in s tem zmanjšate izgubo sredstev na trgovalnem računu. Nato pa ugotovite, da posla pri želeni ceni ne morete zaključiti, ker na drugi strani ni nikogar, ki bi z vami posel sklenil. Transakcija bi tako lahko bila zaključena po bistveno slabši ceni kot ste si jo zamislili. Možnost, da se vam kaj takega zgodi na trgih, ki jih bomo omenili v nadaljevanju je ...

Preberite več tukaj >>>