3 nujne osebnostne kvalitete uspešnega borznega trgovca

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Nedelja, 12 April 2015 00:00
natisniE-pošta

V zadnjih desetih letih aktivnega dnevnega borznega trgovanja valut, delniških indeksov, obveznic, zlata, nafte in nekaterih delnic, sem opazil, da mi pri doseganju dobrih rezultatov najbolj pomagajo naslednja tri čustvena stanja.

1. Potrpežljivost

Moj trgovalni pristop bo vedno ponudil nakupno ali prodajno priložnost. Če se to ne zgodi v naslednji uri, dnevu ali na določenem trgu pa se bo kasneje kje drugje. Zato je potrpežljivost ključnega pomena in zaupanje v trgovalni sistem pri tem zagotovo pomaga. Pristop, ki vam narekuje nenehno prodajanje in kupovanje z enakomerno razporeditvijo tveganja je nerealen, saj je namreč "edge" oz. konkurenčna prednost na borzi majhna in prepogosto trgovanje lahko hitro pripelje do zelo slabih rezultatov. 

off2

2. Osredotočenost

Na finančne trge neprekinjeno pritekajo sveže ekonomske, gospodarske, politične in druge informacije. Le te sliko na trgih stalno spreminjajo in to lahko pravočasno opazi le nekdo, ki je popolnoma osredotočen na dogajanje. Verjetno se bo večini začetnikov to slišalo malce neresno, a kvaliteta spanja in telesne kondicije sta na podlagi raziskav zelo pomembna dejavnika v dobrem trgovanju. Okno priložnosti, ki se pojavi (in je seveda odvisno od vašega časovnega okvira) je pogosto tako majhno, da pomanjkanje osredotočenja pripelje do neoptimalne izvedbe sistema in s tem neželjenih rezultatov.

trgovanje dax 1

3. Disciplina

Potem, ko smo v posel vstopili ga je seveda potrebno tudi primerno zaključiti. Pogosto se počutim kot bi v svojem trgovalnem poslu opravljal delo celotne ekipe. Enega izmed članov bi lahko imenoval "exit trader" oz. trgovec, ki poskrbi za primeren izstop iz posla. Čakanje na dober posel in miselno filtriranje neprimernih situacij vzame 95% časa, ko pa je potrebno odprt posel zaključiti, moram preklopiti na razmišljanje "izstopnega trgovca". Jasna izstopna pravila so nujna, a se jih je potrebno dosledno držati. In ta tretji izziv samodiscipline odloča o velikosti dobička, ki ga lahko od trga sploh sprejmemo. 

Brez teh 3 osebnostnih kvalitet po mojem mnenju dolgotrajen uspeh na borzi ni mogoč ne glede na trgovalni ali investicijski pristop.

Mislim, da že preprosto dejstvo, da se tega zavedamo in si takšno obnašanje zadamo za dnevni cilj, lahko močno izboljša trgovalne rezultate. Cilj v smislu dnevnega zaslužka se mi ne zdi najbolj praktičen, ker je veliko odvisno tudi od tega kar trg ponudi. Veliko boljša možnost je doseganje omenjenih treh načinov čustvenega odzivanja. To bo namreč pripeljalo do tega, da bomo v dnevu brez priložnosti ohranili kapital na varnem, v dnevu z veliko priložnosti pa le tega maksimalno izkoristili.

Vaša mnenja lahko pošljete na