"Razumem skrivnosti uspešnega trgovanja, kaj pa zdaj?"

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Nedelja, 10 Avgust 2014 00:00
natisniE-pošta

Pred leti sem prebral zelo dobro knjigo z naslovom "The Dip" (avtor Seth Godin, 2007), ki govori o tem, da je za vsak velik uspeh v življenju potrebno premagati več ovir. Priporočam branje.

A, ko se vam uspe prebiti skozi zahteven učni proces, vas že čakajo novi izzivi. Potem, ko ste osvojili trgovalni pristop in razumete kje in kdaj se nahajajo redni borzni dobički, se delo dejansko šele prične.

Stalna motivacija, močna osredotočenost, neomajna samodisciplina pri izvajanju trgovalnega sistema in velika potrpežljivost postanejo vaši naslednji cilji.

Trgovalni posel je kot tekmovalni šport - psihološko. Zato med uspešnimi trgovci pogosto najdemo podjetnike, športnike in ljudi, ki jim je blizu mentaliteta doseganja zastavljenih ciljev.

Climbers-heading-up-mountain lg

Zakaj je tako in kakšen je primer uporabe motivacije, fokusa, samodiscipline in potrpežljivosti v praksi?

Ob naših polnih urnikih zagotovo potrebujemo motivacijo, da smo dan za dnem prisotni pred trgovalnim ekranom in čakamo na potencialno priložnost. To je še posebej težko v časih, ko je volatilnost majhna ali pa, ko smo na primer utrujeni. Če nismo potrpežljivi, bomo izsiljevali priložnosti in izvrševali naročila pri slabih cenah, kar nam v najboljšem primeru uničuje razmerje med tveganjem in nagrado in s tem tudi zaslužek.

Potencialno priložnost, ki jo čakamo, opazijo tudi drugi borzni udeleženci. Pogosto so to traderji z 10, 20 ali več letnimi izkušnjami. Okno dobre priložnosti je omejeno in izkoristijo ga najhitrejši. Pomanjkanje osredotočenja v takšnih trenutkih, lahko vodi do zamujene priložnosti dneva. Frustracija, ki se ob tem pojavi, pa predvsem začetnike hitro pripelje do tega, da samodisciplino "vržejo skozi okno" in izsiljujeo priložnosti, ki jih ni več.

Psiholoških izzivov je ogromno in danes tu ne bo prostora, da bi omenjal vse. Je pa pomembno vedeti, da vam bo na začetku sama mehanika oz. tehnika trgovanja vzela 80% vaše energije, odnos in način razmišljanja pa le 20%. Z leti se razmerje obrne. 80% časa se ukvarjate s psihološkimi izzivi in le 20% s samo mehaniko oz. izvedbo naročil.