Se izplača trgovati na praznik?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Ponedeljek, 09 Junij 2014 00:00
natisniE-pošta

Danes so poleg zelo pomembnih nemških, zaprte tudi nekatere druge banke. Osebno na evropski ali ameriški bančni praznik ne trgujem in bom navedel zakaj (mimogrede, za evropski praznik štejem zaprtje vsaj enega finančnega centra, ali Londonskih ali Frankfurtskih bank)

Obnašanje trgov na praznični dan je namreč manj predvidljivo kot sicer. Pojavijo se nevidne "likvidnostne luknje", prav tako pa so trendi, ki se začnejo lahko vprašljivi. Le ti namreč potrebujejo veliko volumna, da se trend lahko nadaljuje. Kdo pa bo ponudil ta volumen, če so "traderji" in "dealerji" doma?

Lep primer je današnja valuta GBPUSD, ki je zgodaj zjutraj pričela svoj trend navzgor, a se ni nadaljeval. Na korekciji ob približno 10. uri (označen zelen krog na sliki spodaj) se trend navzgor ni nadaljeval in mnogi kupci so morali izvršiti svoja izstopna "stop loss" naročila in posel zaključiti z izgubo.

ScreenHunter 164 Jun. 09 16.08

 

Takšnih potencialnim izgubam se lahko izognemo s preprostim pravilom v našem Trgovalnem planu, da med prazniki, ne bomo trgovali. Praznični dan je pametno izkoristiti za kakšne druge poslovne ali osebne obveznosti.

Vir grafi: sierrachart.com