Edini tehnični indikator, ki vam pove skoraj vse

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Sreda, 05 Marec 2014 00:00
natisniE-pošta

Uspešno trgovanje zahteva izbiro primerne trgovalne strategije ob pravem času in ob pravem času naj zaenkrat pomeni izbiro primernega trgovalnega okolja.

Splošno znano je, da resnično stanje v katerem se tisti trenutek določen trg nahaja (naj bo to forex, delniški trgi, terminske pogodbe ipd.), lahko razberemo na podlagi cene same brez dodanih tehničnih indikatorjev. Kljub temu imajo tehnični indikatorji določene uporabne lastnosti o katerih smo že govorili.

Sam že mnoga leta uporabljam indikatorje ene najboljših borznih trgovk Linde Raschke, od katere sem se učil. Gre za sklop več kot treh popolnoma različnih indikatorjev, ki v trenutku ponudijo opis dejanskega stanja določenega trga na izbranem časovnem okvirju. Kljub temu opažam, da je uporaba treh različnih indikatorjev naenkrat za popolnega začetnika dokaj velik izziv. Vse skupaj je še toliko težje, če je potrebno hitro analizirati več trgov.

Poglejmo si torej preprosto orodje za katerega upam, da vam olajša vsakodnevno analizo izbranega trga. Za primer bomo vzeli najlikvidnejši valutni par EURUSD.

1

Zgornji graf poleg cene prikazuje samo en tehnični indikator in to je "Bollinger Bands".

Le te so zelo priljubljeno orodje pri borznih udeležencih, ki trgujejo opcije na različne finančne instrumente. Vrednotenje opcij je namreč močno povezano z volatilnostjo trga.

Prvo in zelo pomembno vprašanje pri analizi vsakega grafa je namreč v kakšnem stanju volatilnosti se trenutno nahajamo in ali se bo takšno stanje nadaljevalo ali spremenilo.

Volatilnost je ciklična in pomeni velikost cenovnih premikov oziroma poskokov. Je bolj predvidljiva kot cena, saj se stalno spreminja iz majhne volatilnosti v veliko in obratno. Ko je kanal močno skupaj, trgujemo v obdobju majhne volatilnosti in ko je kanal močno narazen, trgujemo v obdobju velike volatilnosti (ne glede na trend). To je zelo pomembna informacija, še posebej, ko pričakujemo spremembo cikla.

Prvi znak, da sprememba prihaja, je možno opaziti z zunanjima linijama kanala. Če se pričneta ožati, obstaja verjetnost, da se bo trg umiril in v kolikor se zunanja kanala pričneta oddaljevati, obstaja verjetnost, da prihajajo večji cenovni premiki. Na splošno se je pametno osredotočiti na trgovanje v smeri energije, ko se zunanji liniji kanala oddaljujeta in na trgovanje proti energiji, ko se zunanji liniji kanala ožata.

Drugo vprašanje, ki si ga moramo zastaviti pa je ali trg trguje v trendu ali v stran. Vsaka od teh dveh opcij ima seveda tudi svoje podrazličice o katerih bo govora mogoče kdaj drugič (trendi so namreč lahko različno močni, trgovanja vstran so lahko različno velika, oboji pa so tudi v različnih stopnjah razvoja). Skratka, odgovor na to vprašanje mora biti relativno enostaven. V kolikor se sredinsko drseče povprečje (oziroma "moving average") premika vodoravno, logično trgujemo vstran. V kolikor se drseče povprečje premika navzdol ali navzgor, smo logično v trendu navzdol oziroma navzgor.  

Poleg tega nam "Bollinger Bands" indikator ponuja informacije o prodajnem in nakupnem območju. Cena nad drsečo sredino in čimbližje zgornji liniji kanala velja za precenjeno (oziroma "overbought) in cena pod drsečo sredino in čimbližje spodnji liniji kanala je na splošno podcenjena (oziroma "oversold").

Ok. Do zdaj smo pokrili ogromno pomembnih informacij in prosim vzemite si čas in jih preberite tolikokrat, da vam bodo popolnoma razumljive.

In zdaj vprašanje za milijon dolarjev. Dobesedno. Kako to uporabiti v praksi?

  • Če trgujemo vstran je ideja prodajati, ko je trg precenjen in kupovati, ko je trg podcenjen. To območje je idealno čimbližje zunanjima linijama kanala.
  • Če trgujemo v trendu, trgujemo le v smeri prikazanega trenda.  V trendu navzdol izključno prodajamo in sicer v precenjenem območju. To območje je odvisno od moči trenda in je lahko celo pod drsečno sredino ali zelo blizu nje. Ko se trend upočasni, pa je to območje nad drsečo sredino. V trendu navzgor pa je situacija ravno obratna. Izključno kupujemo in sicer v podcenjenem območju. To območje je prav tako odvisno od moči trenda in je lahko celo nad drsečno sredino ali zelo blizu nje. Ko se trend upočasni, pa je to območje zagotovo pod drsečo sredino. 
  • V stanju izjemno zmanjšane volatilnosti (ko se kanal močno stisne), počakamo na kredibilen preboj izven kanala in potem trgujemo izključno v tej smeri. Ta situacija zahteva dokaj agresivno trgovanje, saj so korekcije v mnogih primerih premajhne ali pa jih sploh ni. 

5

Zgornji graf v levem spodnjem kotu prikazuje rdečo oznako, ki pomeni močno stisnjeno ceno. Kaj že to pomeni? Ko se zgodi kredibilno trgovanje izven te cone, je pomembno trgovati v smeri te intenzivne energije. Enako velja za rdečo oznako v zgornjem desnem kotu. Dve zeleni oznaki prikazujeta močan trend, očiten s strmo krivuljo drseče sredine in oddaljujočima se linijama kanala. Ideja je trgovati izključno v smeri trenda. Ko se v trendu liniji pričneta ožati, obstaja velika verjetnost pavze in globje korekcije. In nazadnje, modra oznaka označuje krajše trgovanje v stran in idejo kupovanja podcenjenega in prodajanja precenjenega trga.

To so splošna vodila, ki jih poznajo vsi profesionalni borzni udeleženci in so temelj mnogih trgovalnih strategij. Obstajajo tudi določene naprednejše izjeme, ki jih boste lahko pričeli uporabljati, ko boste že znali razmišljati dva koraka naprej.

Pomembno si je zapomniti, da tovrstno analizo izvedete na večjem časovnem okviru od tistega, na katerem dejansko izvršujete svoje nakupno prodajne signale. Na primer, če za svoje posle opazujete 5 ali 15 minutni graf, naredite to analizo na 60 minutnem grafu.

Ko vsemu skupaj dodate še malo morje izkušenj, podporne in odporne nivoje (znane kot "support" in "resistance"), pomembne čase v dnevu, nakupno prodajne signale s točnimi pravili za vstop in izstop, statistično dokazane vzorce obnašanja trga, svoj zmagovalni odnos in tako naprej, imate izdelan celosten trgovalni sistem. A to je že druga tematika. 

Nekje je potrebno začeti in zakaj ne kar na začetku? 

Upoštevajte te preproste principe in se takoj postavite na pravilno in profesionalno (in ne čustveno ter amatersko) stran poslov.

Komentarje in vaša mnenja lahko pošljete na moj email podpis