Kako jaz preberem naslov v novicah?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Četrtek, 15 Avgust 2013 00:00
natisniE-pošta

Danes zjutraj sem na portalu CNBC International opazil sledeči naslov:

ScreenHunter 02 Aug. 15 08.34

Članka niti nisem uspel prebrati, ampak to se mi niti ne zdi ključnega pomena. Ključen je naslov, ki ga opazi večina bralcev. In naslov pravi, da naj bi se globalno nakupovanje fizičnega zlata povečalo. Ali je to res ali ne, kdo ve... (kot traderji morate imeti zdravo mero skepticizma). Naslov potem dodatno omenja Paulsona, ki je profesionalni borzni udeleženec. Le ta pa je zmanjšal svojo izpostavljenost Zlatu za polovico. Torej počne ravno nasprotno od mase ljudi.

Naslednja stvar, ki me zanima je graf Zlata, ki prikazuje resnične denarne tokove (tape reading). Le ti so edini dokaz za to, ali so ljudje za svoje mnenje pripravljeni zastaviti lasten denar. To je edino, kar vas mora zanimati, vse ostale informacije so lahko brez osnove in objavljene z vprašljivimi motivi.

In kaj pravi spodnji graf Zlata? 

zlatoavg13

Razumem investicijski pristop, ki pogosto pravi, da se izplača kupovati, ko je poceni. Ampak iz perspektive profesionalnega borznega trgovca (in ne amaterskega investitorja) kupovanje tega trga ta trenutek izgleda preveč tvegano. Ideja je prodajanje Zlata (za kratkoročne dobičke) in ne kupovanje, saj smo v močnem trendu navzdol. 

Kupovanje Zlata bo smiselno, ko se bodo pojavili nakupni denarni tokovi. O njih pa trenutno ni ne duha ne sluha.

Če vam je v vašem investicijskem portfelju "timing" pomemben (in mislim, da je le ta ključnega pomena, saj so nakupne priložnosti ta trenutek boljše drugje), potem morate razmišljati kot trader.  

Verjetno bo ta trg nekaj časa trgoval vstran. Ali ni torej smiselno počakati, da se začne nov trend navzgor?

Vsekakor "dobro nakupno lokacijo" tvegate za to dodatno potrditev, ampak mislim, da je pomembno, da imamo večino poslov (ali pa investicij) uspešnih, ne samo finančno ampak tudi psihološko.