Nakupna priložnost na trgu Kave?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Nedelja, 16 September 2012 00:00
natisniE-pošta

Pozicioniranje futures trgovcev na Coffee trgu je v več letnem ekstremu. COT oziroma "Commitments of traders report" beleži dejanske pozicije dveh velikih skupin na borzi in sicer komercialnih uporabnikov in špekulantov. Špekulanti so v močni neto prodajni poziciji, medtem ko so komercialni udeleženci v močni neto nakupni poziciji.

Eden izmed njih je sprejel napačno odločitev glede gibanja cene trga kave in bo prisiljen kriti svoje pozicije (kar lahko povrzoči lep trend). In to sigurno ne bodo komercialni borzni udeleženci, saj oni igrajo popolnoma drugačno igro kot špekulanti.

ScreenHunter_05_Sep._16_22.28_520_x_167

Za povečavo zgornje fotografija kliknite tukaj.

Graf cene Kave spodaj nam prikazuje potencialni preboj navzgor. Čeprav formacija cene ni idealna, prihajamo iz območja nizke volatilnosti v večjo. To nam že lahko predstavlja potencialno nakupno priložnost. Vsekakor je smiselno počakati vsaj na manjšo korekcijo ali pa se postopoma pozicionirati. Upravljanje s tveganjem je kot vedno prioriteta, za trend navzgor pa lahko poskrbi le trg.

Omenjeni COT model napoveduje okno priložnosti v časovnem obdobju 1-3 mesece, zato je potrebno biti pazljiv in počakati na vstopne signale, ki imajo najmanjše tveganje.

ScreenHunter_05_Sep._16_22.38