To se na borzi še nikoli ni zgodilo...

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Nedelja, 12 Avgust 2012 00:00
natisniE-pošta

V petek je ameriški delniški indeks "SP500 cash" naredil formacijo, ki jo borzni udeleženci še niso videli v vseh 30 letih odkar trguje terminska pogodba na ta indeks.

Na spodnjem grafu (Daily časovni okvir) svečka prikazuje trgovanje nad vrhom in pod dnom prejšnjega dne, medtem ko je bil trgovalni razpon manjši od 1%.

SPS

In kaj nam to pove?

To je le dodatna potrditev dejstva, ki ga omenjajo vsi profesionalni borzni udeleženci in pravi, da prihodnost ni nikoli popolnoma enaka preteklosti. Vsi avtomatski sistemi, roboti, "expert advisorji" oziroma trgovalni pristopi, ki so optimizirani na pretekla borzna dogajanja in vzorce, dokaj hitro izgubijo veljavo, ker se trgi stalno spreminjajo.

Ključnega pomena je dvoje. Prvo, da te spremembe opazimo in se jim prilagodimo, kot drugo pa, da pri svojem borznem pristopu uporabljajmo robustne trgovalno investicijske principe, ki delujejo odkar borza (forex, futures, delnice) sploh obstaja.

Oboje omenjeno zahteva konsistentno in ekipno delo ter obvladovanje "čustvene vojne", ki se v nas stalno dogaja.

Upam, da si zdaj tudi lažje predstavljate zakaj ni magičnega indikatorja (ki zamuja, ker je izračunan na podlagi teh spremenljivih cenovnih vzorcev) ali pa lahke formule do konsistentnega borznega uspeha. Ko najdete nekaj kar deluje, čimbolj izkoristite, a ne pozabite, da je vsake "žurke" enkrat konec oziroma se seli drugam. Profesionalni principi pa k sreči ostajajo enaki.

Mnenje in vprašanja lahko pošljete na moj_email_podpis