Kam gre Zlato?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Sreda, 18 April 2012 00:00
natisniE-pošta

Borzni trgovci izvršujemo svoje posle ne glede na to ali trgi rastejo ali padajo. Vse kar potrebujemo je čimveč gibanja oziroma volatilnosti. Ta volatilnost pa nam ponudi manjše "napake" v ceni, ki jih pogosto s sprejemljivim tveganjem lahko tudi dobičkonosno izkoristimo.

Ne znamo napovedati prihodnosti in smo tudi redki, ki to priznamo. Ostali se sicer trudijo, a na koncu še vedno pridemo le do bolj ali manj verjetnih scenarijev.

Kakšni so torej trenutni najbolj in najmanj verjetni scenariji na Zlatu?

Na spodnjem grafu je lepo razviden močan trend navzgor vse od jeseni leta 2009. Nakupni denarni tokovi so močni in pametno jih je spoštovati.

ScreenHunter_02_Apr._18_11.44

Če pogledamo situacijo malce pobliže pa vidimo, da zadnje pol leta Zlato ne nadaljuje svojega trenda navzgor. Tu se cena giblje vstran med približno 1550 in 1800 dolarji.

ScreenHunter_03_Apr._18_11.45

Trgi so zaradi mešanega števila udeležencev z različnimi interesi in časovnimi okviri več dimenzionalni. Zato je na vprašanje o smeri Zlata možnih več odgovorov. Ta članek se osredotoča na časovni okvir približno naslednjih šest mesecev.

Osnova našega dela je ustvarjanje miselne slike o tem, kako so pozicinoriani drugi investitorji in borzni trgovci, kje bodo iz posla želeli izstopiti, koliko je tega momentuma in tako naprej (gre za veščino "tape readinga" oz. branja surove cene brez indikatorjev). Na stvari je tudi potrebno gledati robustno in ne do dolarja natančno, saj borze vsebujejo veliko "šuma".

Kakšna je torej naša "napoved"?

Načeloma pričakujemo trgovanje v omenjenem razponu še nekaj časa. Možen je tudi padec nekje pod 1500 dolarjev, ampak v kolikor se to zgodi, tam (v normalnih razmerah) pričakakujemo vstop novih kupcev, obstoječi pa bodo še vedno držali svoje pozicije.

Zlato je močan bikovski trg, ki ima vso pravico do nekaj pavze, zatem pa bo najverjetneje testiralo zadnje vrhove preko 1920 dolarjev. Obrata trenda zaenkrat ne vidimo in ga najverjetneje tudi ne bo. Teoretično se lahko zgodi karkoli, a trenutna slika je dokaj bikovska, le da "timing" še ni tik pred tem, da nadaljujemo višje.