Wladimir Klitschko bi bil dober trader

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Ponedeljek, 05 Marec 2012 00:00
natisniE-pošta

Če ste si ogledali zadnji dvoboj med dvema vrhunskima boksarjema in če vam je športna pihologija vsaj malce domača, sem prepričan, da ste opazili mnogo vrhunskih principov, ki so Klitschka pripeljali do ponovne zmage. Sam sem laik na boksarskem področju, a določeni principi so tako očitni in se direktno prepletajo z našim področjem, da jih želim deliti z vami.

Osnovi uspešnega boksa sta obramba in napad. Osnovi uspešnega trgovanja sta obramba in napad.

Koliko udarcev je Klitschko teoretično sposoben zadati nasprotniku? Je vse te udarce tudi dejansko izvedel na zadnji tekmi? Logično da ne. In zakaj ne? Zato, ker se napadalec pri vsakem napadu odpre nasprotniku in postane zaradi pomanjkanja obrambe bolj ranljiv. In ker njegov nasprotnik ni nek amater ali pa pasiven objekt, ampak potencialna nočna mora, je obramba izrednega pomena, četudi na račun manjšega števila napadov!

klitschko_bokser2

Verjetno je prvo pravilo v boksu, da najprej ostaneš na svojih nogah. Kako lahko zmagaš, če si na tleh? Obramba je torej ključ.

Kdaj potem napasti? Kdaj je idealen trenutek napada z najmanjšim tveganjem, da ravno v tistem trenutku ne dobiš "knockout" udarca?

Po mojem mnenju je okno priložnosti tako majhno, da ga lahko izkoristi le nekdo, ki ima 110% osredotočenost in izkušnje. Udarec postane intuititiven, hiter in močan.

Enako je v našem poslu, kjer za dobiček tekmujemo z ljudmi, ki trge dnevno trgujejo že 10, 20 ali več let.

Kdaj torej vstopiti v posel? Kako prepoznati to majhno okno priložnosti, ki nam ponuja vstop z zelo majhnim tveganjem? In kaj storiti, ko se le to pojavi? Bomo oklevali? Bomo trenutek prepoznali prepozno in bo priložnost mimo? Bomo sploh slišali svojo intuicijo (berite: izkušnje) ali nas bo preplavil strah pred "udarcem"? Bomo priložnost izkoristili dvakraj močneje (berite: z dvakrat večjim tveganjem) kot sicer?

Vprašanj in odgovorov je veliko. A namen tega članka naj bo le poudarek na pomembnosti obrambe in napada in njunega medsebojnega delovanja. Ko napademo, ni obrambe. Če se branimo, ni napada. Ali v našem jeziku: ko gremo v posel, je vedno tveganje. Če ne gremo v posel, ni možno zaslužiti. V resnici so možne tudi vmesne kombinacije, a o tem mogoče drugič.

Torej, kje je optimalni nivo delovanja? Odgovor leži v izkušnjah. A najprej se morate naučiti zavezati rokavice in sprejemanja ter zadajanja osnovno šolskih udarcev.

Klitschka omenjam, ker je pač bil zmagovalec. V resnici enako velja za Jean-Marc Mormecka, a ga ta boj ni nagradil, čeprav je vrhunski "player".