Zakaj toliko hrupa okoli "trgovalne psihologije"?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Petek, 27 Januar 2012 00:00
natisniE-pošta

trgovalna_psihologija2

Predpostavljajmo, da borzni trgovec že ima trgovalni pristop, ki mu omogoča uspeh na dolgi rok. Če tega še nima, je logično prekmalu govoriti o pomembnostih zmagovalnega odnosa in vplivih le tega na rezultate.

Spodaj sem navedel nekaj psiholoških izzivov s katerimi se redno srečuje profesionalni trader. Pravzaprav se z njimi zelo kmalu sreča vsak, ki svojo srečo išče v tem poslu. Očitna razlika pa je v tem, da jih profesionalni trader rešuje bistveno uspešneje od začetnika.

Vprašajte se prosim, kako se počutite, ko:

  • zaradi pomanjkanja osredotočenosti zamudite dober posel?
  • s pravim trgovalnim pristopom izgubljate denar?
  • vaš trg zaradi pomanjkanja volatilnosti ali drugih razlogov ne ponudi dovolj priložnosti?
  • se v trgovalni platformi zatipkate in izgubite večjo vsoto denarja?
  • vzamete dobiček, trg pa nadaljuje v vašo smer; ali pa ne vzamete dobička, ki je bil na voljo in je izginil?
  • je vaše "stop loss" naročilo izvršeno, trg pa se ponovno obrne in nadaljuje v vašo smer?

Kakšne so vaše odločitve in dejanja, ki sledijo tem občutkom?

Postanete jezni, ker ste posel zamudili in vstopite na trg na napačni lokaciji? Po seriji izgub iz strahu prenehate trgovati zmagovalno strategijo? Izsiljujete priložnosti, ko ni volatilnosti? Ob seriji zmagovalnih poslov postanete evforični in začenjate verjeti, da ste našli ključ do bogastva? 

Ali pa razmišljate na pravilen način in s tem poskušate ohraniti čustveno uravnovešenost in nadaljujete s sprejemanjem pravilnih odločitev? trgovalna_psihologija

Velikokrat je že bilo povedano, da je športna psihologija zelo uporabna tudi v našem poslu. Znanec, ki je uspešen delniški trgovec pravi, da nam šport lahko prinese veliko uporabnega, kot je na primer učenje discipline, postavljanje ciljev, izdelava in sledenje nekega načrta, soočanje z neudobjem in frustracijami ter krepitev sposobnosti osredotočenja navkljub motnjam.

Zmagovalni način razmišljanja je eden največjih izzivov ne samo v našem poslu ampak po mojem mnenju tudi v drugih poslih. Splošno znano je dejstvo, da vsaj 80% novo ustanovljenih podjetij ne doživi 5. rojstnega dne. Prepričan sem, da napačen odnos občutno pripomore k tej številki. In posel aktivnega borznega trgovanja tukaj ni nobena izjema.

Pošljite mi svoje mnenje na moj_email_podpis