Kateri je eden najmočnejših borznih signalov?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Petek, 18 November 2011 00:00
natisniE-pošta

Če pogledamo graf kateregakoli trga (forex, futures, delnice), ki je dovolj popularen za aktivno trgovanje, boste hitro našli določeno formacijo obnašanja cene, ki ima v mnogih primerih izjemno napovedovalno vrednost. Njena imena so različna ("ekstrem", "hammer", "excess"...) in niti niso tako pomembna kot razumevanje tega, kaj sploh pomeni.

Splošno znano je, da je borza morje udeležencev, ki med seboj tekmujejo za le eno stvar: dobiček. Ogromno denarja je investiranega v raziskave in razvoj, usposabljanje traderjev ipd. in zato se je potrebno zavedati, da dejansko tekmujemo s takšnimi udeleženci, ki bodo vedno imeli več denarja in sredstev na razpolago kot pa mi.

Ali ne bi bilo super, če bi lahko videli poteze teh udeležencev, ki skupinsko premikajo trge in se tako pozicioniramo skupaj z njiimi?

Spodaj je označena svečka na EURUSD, ki ponazarja izjemno nakupno moč (in je lahko posledica pobiranja dobičkov vseh, ki so prodajali ali pa dejanskega vstopa svežih kupcev). Dejstvo, je, da je prodajanje v takšnem primeru ni idealno in mogoče se bi bilo bolje osredotočiti na potencialno nakupno priložnost.

excess

Besedo "mogoče" sem omenil zato, ker je izjemnega pomena kontekst v katerem se ta formacija zgodi in zato je veščina branja surove cene brez indikatorjev nujna (imenovana tudi "tape reading"). Obstajajo namreč predvidljivi scenariji, ki te formacije ne bodo upoštevali.

Vsekakor vam svetujem, da omenjeno formacijo iščete le na pomembnih "support in resistance" nivojih in v scenarijih, ki omogočajo dovolj prostora, da ta formacija doseže svoj namen -  v tem primeru odboj višje. Eden od takšnih primerov bi lahko bil pričakovan obrat manjšega trenda navzdol na podpornem cenovnem nivoju v kontekstu večjega trenda navzgor.

To je situacija, ki jo mnogi profesionalni traderji redno trgujejo in pametno je, da ste pozorni nanjo.

Podobno formacijo lahko vidimo tudi skozi drugačno perspektivno, recimo skozi "Market profile" koncept spodaj (op. ne gre za isti primer kot zgoraj).

excess2

Zanima nas odgovor na preposto vprašanje: kako močno so borzni udeleženci pripravljeni tekmovati za izvršitev naročil na določenem cenovnem nivoju? In ko se zgodi omenjena formacija, je naš odgovor: zelo.

Bodite pozorni na takšno obnašanje vašega trga na večih časovnih okvirih in povečajte svoje možnosti za uspeh.

Če imate kakšno vprašanje, ga prosim pošljite na naš email: moj_email_podpis