Vrste in načini uporabe "Trailing stop" naročil

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Sreda, 05 Oktober 2011 00:00
natisniE-pošta

Kratkoročni borzni posli (izvedeni v obe smeri v nekaj minutah, urah ali dneh) večinoma ponudijo le omejene dobičke. Le v manjšini primerov se tehtnica verjetnosti obrne v prid večjim premikom.

Takrat je smiselno uporabljati naročila, ki vas v takem poslu obdržijo čim dlje.

Takšno naročilo premika vaše izstopno naročilo v smeri dobička, vse dokler se trg ne obrne proti vam in naredi občutno korekcijo oz. popravek tega dobičkonosnega trenda. S tem zavarujete večino dobička, ki je bil na voljo in tovrstno naročilo se imenuje "trailing stop" ali "sledeči stop".

Vse vrste spodaj prikazanih "trailing stopov" imajo prednosti in slabosti in na žalost nobeden od njih ni popoln. Nekateri začnejo dobiček slediti počasneje in se kasneje bolj približajo končni ceni, nekateri pa delujejo ravno obratno. Gre za "tradeoff" oz. žrtvovanje enega dejavnika za drugega.

V primeru, da je vaš "trailing stop" bolj oddaljen od trenutne cene, boste lažje ostali v resnično velikih trendih, a boste zato morali žrtvovati veliko manjših trendov, saj ne veste, kateri se bo res razvil v velikega. V nasprotnem primeru, ko pa je vaš "trailing stop" relativno blizu trenutne cene, boste dobičkonosno zavarovali večino manjših trendov, a v velikih trendih (zaradi normalni cenovnih valov) skoraj zagotovo ne boste zdržali.

Pametno je izbrati način, ki vam je všeč in se relativno dobro prilega vaši trgovalni strategiji.

Vstopna cena na spodnjih grafih (rdeča puščica za prodajo in modra za nakup) je simbolična, izstopna pa prikazuje lokacijo, kjer bi "trailing stop" posel zaključil:

trgovanje_DAXa

trgovanje_EURA

trgovanje_indeksa_sp500

trgovanje_funta

trgovanje_nafte

trgovanje_nafte_2

trgovanje_svicarja_USDCHF

trgovanje_zlata_na_borzi

To je bilo le nekaj primerov in verjetno bi sami lahko dodali še katerega.

A zapomnite si dejstvo, ki ga večina amaterskih borznih udeležencev ne pozna:

  • ni tako pomembno katero vrsto "trailing stopa" redno uporabljate, v primerjavi z znanjem KDAJ ga sploh uporabiti in kdaj je pametneje vzeti MANJŠI dobiček. Obstajajo namreč določeni pogoji (vzorci cene), ki povečujejo verjetnost večjega premika.

To pa je že tematika za kdaj drugič.