Je EURUSD res pripravljen na padec?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Petek, 22 Julij 2011 13:54
natisniE-pošta

Če pogledamo trenutno tehnično sliko na Daily grafu, je imel Euro trend navzgor vse od začetka leta. Jaz opazim dve stvari in sicer na prvem grafu spodaj je prikazana groba struktura tega trga, ki objektivno prikazuje le kompleksno korekcijo v omenjenem trendu navzgor.

euro

Naslednji graf (spodaj) pa prikazuje propadli breakout navzdol in zdaj trgujemo nekje na sredini trikotnika.

euro2

Nobeden od teh grafov meni ne sporoča izredno šibkega Eura, ki bi bil primeren za takojšnjo prodajo.

Ne pravim, da Euro ne more pasti, pravim le, da "timing" za prodajo (vsaj zame) nikakor ni pravi.

Nasprotno! Če se Euro uspe prebiti in trgovati nad sredino trikotnika in tudi tam zgoraj zdrži, je odprta pot višje! Prodaja bi zame lahko postala zanimiva, če bi uspešno trgovali pod nivojem 1.3800.

Verjamem tudi, da je potrebno situacijo vedno postaviti v nek kontekst. Če zato pogledamo Weekly graf, opazim pomanjkanje nakupne moči (in možnost padca nazaj nekje v center trgovalnega razpona od septembra 2010, to je okoli 1.3600), na Monthly grafu pa je slika ponovno bikovska in zelo podobna Daily grafu.

euro3

euro4

Definitivno ogromno ljudi stavi na padec tega trga, saj so mediji polni novic o Grških problemih. A očitno tudi ZDA niso brez problemov in se zato EURUSD še ne more odločiti. Ena skupina borznih udeležencev bo ujeta na napačni strani in bo morala kriti svoje pozicije.

Vsekakor nekaj, kar se izplača opazovati in izkoristiti s pravilnim trgovalnim pristopom. Kot traderji imamo namreč vedno odprt um, ki nam omogoča takojšnjo prilagoditev in izkoriščanje vseh možnih scenarijev.

Bomo videli, kaj bo prinesel preostanek letošnjega poletja :)