Kaj je relativna moč ali šibkost?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Torek, 19 Julij 2011 00:00
natisniE-pošta

Obstajajo trgi, ki se gibajo zelo podobno oziroma korelirano v primerjavi z drugimi. V kolikor nameravate izvrševati posle na takšnih trgih, se je po mojem mnenju pomembno zavedati, kateri trgi v tej skupini so najmočnejši in kateri najšibkejši.

Za primer vzemimo evropske oz. nemške obveznice.

 

Prvi graf spodaj prikazuje "German Bund" (10-letna obveznica), drugi "Bobl" (5-letna obveznica) in zadnji "Shatz" (2-letna obveznica) futures trg.

10_letna_nemka_evro_obveznica

5_letna_nemka_evro_obveznica

2_letna_nemka_evro_obveznica

V tem trendu navzgor so najmočnejše 10-letne Bund obveznice, najšibkejše pa 2-letne Shatz.

Če primerjamo zadnje vrhove vseh treh trgov, je Bund na prvem grafu skoraj dosegla območje trgovanja lanskega novembra. Shatz obveznica na tretjem grafu pa se temu sploh ni približala.

In kako lahko to informacijo uporabimo v praksi?

Zgornji grafi so očiten dokaz, da so imele obveznice kot celota močne nakupne denarne tokove vse od letošnje pomladi.

Če je naša trgovalna ali investicijska ideja nakup obveznic, potem je smiselno kupiti tisto, ki v tej skupini vodi (v našem primeru torej Bund na prvem grafu).

V kolikor pa verjamete, da bodo obveznice padle, pa bi bila najbolj smiselna prodaja najšibkejšega trga (v omenjenem primeru je to Shatz na spodnjem grafu).

Ideja relativne moči ali šibkosti je uporabna tudi na drugih trgih, kot so delniški indeksi, posamezne delnice, sektorji ipd. Enostavno želite kupovati najmočnejše in prodajati najšibkejše trge v svojih skupinah. Tako lahko še za kakšen "promil" povečate možnosti za svoj dolgoročni uspeh na borzi.