Poker in borza: pravilo #56

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Četrtek, 09 Junij 2011 00:00
natisniE-pošta

Mnogi profesionalno igranje pokra primerjajo z aktivnim borznim trgovanjem. Tu mislim predvsem na čustveno "nastavitev" igralcev in njihov mentalni odnos.

V eni najboljših knjig na to temo "The Tao Of Poker" je avtor Larry Phillips zapisal 285 pravil za uspešno trgovanje pokra in s tem v veliki meri tudi trgovanja. poker_in_trading

Pravilo #56 pravi:

"Če stavite na veliko in pridete pred neko oviro oziroma odpor in izgleda kot ovira, čutite jo kot oviro, ima vse kvalitete in druge karakteristike ovire... potem je verjetno res ovira. Iz nekega razloga tudi najboljši igralci včasih težko uvidijo, da ne glede na to, kako močne so njihove karte, ima nasprotnik očitno še močnejše. Ta nasprotnik kar ne more dovolj hitro višati svojih stav. 

Bodite agresivni v pokru, a hkrati pozorni na količino odpora, ki ga prejemate. Če ga dobivate veliko, potem se je danes mogoče pametneje umakniti in priti nazaj v boj naslednj dan.

Ena pogostejših napak novih igralcev je, da navkljub odporu pritiskajo še naprej. Ko se odpor poveča, pritisnejo še malce več in ko dobijo še več odpora, pritisnejo ponovno. Ves ta čas pa so nezmožni videti, kaj se v resnici dogaja. Težko jim je "prodati" idejo, da imajo pred seboj očitno močno oviro. V igro se vmeša igralčev ponos, ego in trma.

Zaznavanje te resnice in odnehanje v pravem trenutku je ena ključnih lastnosti, ki loči najboljše igralce od povprečnih."

In kako to pravilo transformirati v trgovanje?

Gre za ključen princip, ki ga lahko uporabite v ali enem posameznem poslu ali pa nekem daljšem trgovalnem obdobju. Pridejo namreč časi, ko je odpora malo ali pa ga sploh ni in pridejo časi, ko je odpora veliko. Med odpor lahko v našem svetu spada support ali resistance nivo, ki ga imamo pred seboj v posameznem poslu, odpor je lahko tudi pomanjkanje volatilnosti in s tem dobrih priložnosti, lahko so to tudi motnje iz našega osebnega življenja ipd.

Prilagajanje naše agresivnosti sicer ni najlažje opravilo, je pa ena ključnih lastnosti najboljših traderjev.