Najboljši trgovalni časi za EURUSD

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Četrtek, 21 April 2011 00:00
natisniE-pošta

Kmalu so nas naučili, da ni vsak čas v dnevu primeren za aktivno trgovanje ali "day trading". Obstajajo namreč predvidljivo dobri časi, ki pa se od trga do trga lahko razlikujejo. 

Spodnji graf prikazuje povprečni trgovalni razpon na EURUSD trgu v 60 min časovnih blokih. V vzorec je zajetih približno 30 trgovalnih dni.

Volatilnost, ki je na grafu levo izražena v pipih, je ponavadi sorazmerna likvidnosti. Le ta pa je nujno potrebna za udeležbo velikih playerjev, ki morajo redno izvrševati velika naročila. Ti udeleženci premikajo trge in nudijo priložnost za dobiček.

Zato želimo počakati in izkoristiti priložnost, ki se pojavi v urah, ki nudijo največji trgovalni razpon.

eurusd_povrecni_60m_range_2011

Na zgornji sliki je očitno, da je največja volatilnost med 14 in 15. uro. Razlog so ameriške novice, ki velikokrat povzročijo nepričakovane poskoko cene. Zato se, po mojem mnenju, ta časovni blok močno razlikuje po dejanskih trgovalnih ritmih in večja volatilnost v tej uri ni nujno lahka za trgovanje.

Vidimo tudi, da so nočne ure praktično neaktivne. Trgovalne rezultate v tem času, še dodatno uničijo trgovalni stroški in pa "slippage".

Ure, ki povprečno ponudijo preko 25 pipov trgovalnega razpona so torej od 8. do 12. ure in od 13. do 18. ure. Vmesni čas za kosilo med 12. in 13. uro je neaktiven ali tako imenovani "deadzone".

EURUSD je torej zelo aktiven praktično cel dan med 8. in 18. uro, kar predstavlja takoimenovani "London session" oz. Londonsko seanso. Zgodnje jutranje ure združujejo tudi zaključek trgovanja v Aziji, popoldanske ure pa pričetek trgovanja v Ameriki, kar še dodatno okrepi likvidnost na tem trgu.

Kot sem rekel, se te ure lahko od trga do trga razlikujejo, a večje spremembe pričakujte na trgih kot so recimo Zlato ali Nafta in ne toliko na drugih forex parih (CHF, GBP...).

Tako, zdaj si lahko svoje trgovanje prilagodite predvidljivo najboljšim časom v dnevu, ki vam bodo ponudili najboljše možnosti za vaš uspeh!