Prepoznate sledi iz borzne knjige naročil?

Prispeval Gregor, BorzniTrgovec.si | Ponedeljek, 14 Februar 2011 01:00
natisniE-pošta

Ali veste, da je dogajanje v knjigi naročil temelj vsakega cenovnega premika in da je to dejansko opazovanje dogajanja "pri koritu"?

Kdorkoli na borzi želi opraviti določen posel, se to logično pozna v knjigi naročil, bodisi z vidnimi limit naročili ali pa z dejansko izvedenimi posli (vidnimi v oknu "Time and sales", ki zabeleži vsak izveden posel).

To nas vedno znova opominja na dejstvo, da je nemogoče predvideti, kdo bo na trg vstopil v določenem trenutku in s kako velikim naročilom (kar posledično potrjuje že obrabljeno tematiko, da je na dolgi rok nemogoče uspešno predvideti gibanje cene z nekim avtomatskim sistemom ali človeškim občutkom).

Spodnji eno-minutni video (izberite HD opcijo za boljšo kakovost) prikazuje knjigo naročil vključno z vsemi izvedenimi posli za delniški indeks DAX futures pogodbo, ki trguje na Eurex borzi. Preko grafa je prikazano okno, kjer boste na skrajni desni opazili trenutno bid/ask ceno in koliko limit naročil je tam prisotnih; močno obarvane rdeče in zelene številke prikazujejo dejansko izvedeno število kupljenih in prodanih pogodb, rahlo obarvane zelene in rdeče številke prikazujejo najnovejša nakupna ali prodajna limit naročila, prečrtane številke prikazujejo umaknjena naročila in tako naprej... Tu ne bom pisal o vseh funkcijah takšnega prikaza, trikih profesionalcev in o tem, kako si vse skupaj razlagati, ampak o nečem veliko pomembnejšem!

Vir: CQG

Mislim, da so bili ti podatki veliko bolj uporabni pred leti, ko trgi še niso billi tako hitri, globalni in predvsem brez tako močne udeležbe trgovalnih algoritmov. Danes je opazovanje knjige naročil nekemu samostojnemu traderju, ki  trguje od doma, relativno neuporabno.

Posli se ponavadi odvijajo prehitro in s polno triki, zato je iz tega dogajanja težko razbrati kakšno pomembno trgovalno informacijo. Poleg tega so določeni trgi necentralizirani (npr. EURUSD valuta) in knjiga naročil na CME borzi v Chicagu (kjer trguje Euro futures) je lahko neuporabna, če velik player izvršuje svoja ogromna naročila na gotovinskem (cash ali spot) trgu znanem kot forex. 

Kot sem rekel, je to le moje skromno mnenje in verjamem, da še vedno obstajajo traderji (na centraliziranih delniških trgih ipd.), ki so takoimenovani "scalperji" in se za potrditev "timinga" še vedno zanašajo na knjigo naročil. Zadeva se vsekakor zdi smiselna na počasnejših (in definitivno centraliziranih) trgih, kot sta recimo tudi Eurostoxx50 (evropski delniški indeks) ali pa Bund futures (10-letna nemška obveznica), kjer so udeleženci tega trga dejansko prisotni na enem mestu.

Kakorkoli že...

Današnja lekcija, ki bo mogoče komu koristila je:

  • da so vse poteze, ki štejejo (to so poteze z dovolj velikim volumnom, da premaknejo trg), vidne na enostavnem grafu!

Ne glede na to, ali na grafu opazujete svečke, bare ali kaj tretjega, cenovni swingi, ki se na grafu stalno rišejo, so sledi iz knjige naročil. To velja ne glede na to, kdo kupuje ali prodaja in od kod na svetu! Primer si poglejte na spodnjem grafu.

ORDERBOOKPRIMER

Tako imenovana sposobnost "Tape readinga" oziroma veščina branja surove cene brez indikatorjev je ena najpomembnejših veščin profesionalnih traderjev.

Ključnega pomena je torej vprašanje, ki sem ga omenil že večkrat (in ga verjetno še velikokrat bom, ker je to zame edina resnica) je:

"Kaj počnejo drugi traderji? V kakšnih denarnih tokovih se nahajamo in kje bodo posle zapirali tisti, ki ne bodo nagrajeni?"

Odgovori na ta vprašanja nas postavljajo v prednost pred tiste, ki slepo sledijo avtomatske trgovalne sisteme ali pa svoje impulzivne odločitve.

Povzetek?

Poteze večjih borznih udeležencev (in tudi množice kot celote) so vidne na enostavnem grafu, kjer je prikazana samo cena brez indikatorjev. To bi morali biti vaše osnovno orodje, iz katerega razberete priložnost za dobiček z nizkim tveganjem. Zato vam ni potrebno več ur buljiti v knjigo naročil, saj je to nemogoče početi dolgoročno, poleg tega pa je neizmerno dolgočasno.

Trgovalni sistemi pridejo na vrsto na drugem mestu in so lahko zelo uporabni, a šele takrat, ko trader razume, kaj se dogaja "pri koritu" in zakaj se določen graf riše tako kot se.